Çin Konsolosluğu & Çin Vize İşlemleri

Lütfen Dikkat!

 


Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Turistik ve Ticari vize başvurularında bir takım değişiklikler yapıldığı belirtildi.
 
  • Çin Halk Cumhuriyeti’ne Ticari başvurularda bulunacak kişilerin, kendilerini davet eden Çin firmalarının davet mektupları 15.02.2016 tarihinden itibaren kabul edilmeyecektir. Başvuran kişilerden; yetkilendirilmiş Çin’in resmi devlet kuruluşlarının vereceği davet mektubu (Belediye Davetiyesi) talep edilecektir. 
  • Çin Halk Cumhuriyeti’ne Turizm amaçlı seyahat edecek olan kişilerin başvuruları ise 15.02.2016 tarihinden itibaren kabul edilmeyecektir. Turistik amaçlı Çin seyahatleri için sadece grup vize başvuruları kabul edilecektir.

 

Çin Başkonsolosluğu 24.08.2015 tarihi itibariyle yapmış olduğu açıklamada;

Çin vize başvurularında bulunacak kişilerin başvuru işlemlerinde kullanılacak olan pasaportlarında Çin Halk Cumhuriyeti devletine ait bir vize onayı bulunmaması halinde eski pasaportlarını ibraz etmelerini zorunlu hale getirmiştir. Pasaportunda Çin vizesi bulunmayan başvuru sahipleri vize başvuruları için eski pasaportlarını, pasaportlarının fotoğraflı olan kısmının fotokopilerini beyan etmek durumundadır. Eski pasaportu olmayan veya eski pasaportunu kaybetmiş kişiler ise söz konusu durumlarını bağlı bulundukları kurumun antetli kağıdına yazılı olarak anlatmak durumundadırlar. 

Aksi takdirde Çin vize başvuruları için yukarıda beliritilen koşuların yerine getirilmemesi halinde Çin Konsolosluğu başvuru sahibini mülakata çağırabilirken, başvuru işlemlerinin sonuçlanma süresini uzamasına veya başvuruların olumsuz sonuçlanmasına yol açabileceği ön görülmektedir. 

Çin Halk Cumhuriyeti seyahati gerçekleştirecek TC vatandaşları bu ülkeye olan seyahatlerinden önce Çin Halk Cumhuriyeti vizesi almaları gerekmektedir. Çin Halk Cumhuriyeti devleti ile Türkiye Cumhuriyeti devleti arasında vize muafiyeti anlaşmaları sadece TC resmi pasaport sahiplerini kapsarken Türkiye yeşil pasaport, gri pasaport ve kırmızı pasaport sahibi söz konusu kimseler yıl içerisinde 30 günü geçmeme koşuluyla Çin vize işlemlerinden muaftır.

 

Çin Vize İşlemlerine İşlemlerine

Çin Halk Cumhuriyeti’ne yapılacak seyahat öncesinde T.C. Umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşları, ilgili Çin dış temsilciliklerinden Çin vizesi almaları gerekmektedir. Hong Kong ve Makau’ya seyahat eden T.C. vatandaşları ise Çin vizesinden muaftırlar. Resmi Pasaport hamilleri ise Çin Halk Cumhuriyeti’ne yapacakları 30 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde Çin vizesine tabi değildirler.

 

Çin Vize Başvurusu

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Çin vizelerini; Çin Türkiye dış temsilcilikleri olan Çin Ankara Büyükelçiliği ve Çin İstanbul Başkonsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş turizm seyahat acentaları aracılığıyla alabilmektedirler. Çin vize başvurularının değerlendirilmesi ve karar aşaması Çin Halk Cumhuriyeti Konsolosluğu’nun inisiyatifindedir. Çin vize başvuru merkezi ve akredite olmuş seyahat acentalarının Çin vize başvuruları hakkında karar verme, vize süresine ve vize sonucuna müdahale etme hakkı bulunmaz. Çin Konsolosluğu başvuru dosyasının değerlendirilme sürecinde, Çin Halk Cumhuriyeti’ne seyahatin amacı net bir şekilde anlaşılamaması durumunda, konsolosluk yetkilileri tarafından ek evrak ya da görüşme talebi yapılabilmektedir.  

 

Çin Konsolosluğu Vize İşlemleri

 

Çin Vizesi Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar:

Çin Konsolosluğu vize müracaatlarını, Çin vize başvuru sahiplerinin seyahat belgelerinin türüne(pasaport), meslek gruplarına ve seyahat amaçlarına  göre sınıflandırmaktadır.

Çin Konsolosluğu Kısa Süreli Çin Vizesi başlığı altında toplanan, C-G-J2-L-M-Q2-R-S2-X2 olarak adlandırılan vize kategorilerinde yapılacak başvuruları, Çin vizesi yetkili acentalar kanalıyla kabul etmektedir. Uzun süreli Çin vizesi (D-J1-Q1-S1-X1-Z) müracaatlarının ise başvuru sahibi tarafından şahsen Çin Konsolosluğu İstanbul ve Çin Büyükelçiliği Ankara  yapılması gerekmektedir.

Çin Konsolosluğu’na ilk kez Çin vizesi başvurusunda bulunan kişiler, tek girişli ya da çift girişli vize talebinde bulunabilirler. Tek ve çift girişli vizelerin geçerlilik süresi 3 aydır. Çin vizesinin veriliş tarihinden itibaren ileri 3 ay içinde ülkeye giriş yapılması ve sadece 30 gün süre ikameli Çin’de kalış hakkı bulunacaktır. Uzun süreli Çin vizeleri çok girişli olup, herhangi bir giriş sayısı sınırlaması yoktur. Ancak uzun süreli Çin vizeleri de bir girişte sadece 30 gün kalışa izin vermektedir.  

 

ÖNEMLİ NOT: Çin’e seyahat edecek kişilerin, vizelerinin tek girişli mi çok girişli mi olduğunu Çin’e gelmeden önce kontrol etmeleri, Çin’e giriş yaptıktan sonra Çin vizesi sürelerini geçirmemeye dikkat etmeleri önemle tavsiye olunur. Çin Halk Cumhuriyeti Devleti, tarafından vize ihlalinde bulunan yabancılar para ve hapis cezasına çarptırılabilmekte ve haklarında Çin’e giriş yasağı konulabilmektedir.

 

Çin Vizesi Nasıl Alınır?

Çin Konsolosluğu, vize başvuru sahibinin seyahat amacı ne olursa olsun Çin’den gönderilmiş Davetiye belgesini başvuru işlemleri sırasında ibraz etmesini zorunlu tutarken, turistik amaçlı Çin Halk Cumhuriyeti seyahatinde bulunacak kişilerden de Çin’deki turizm acentalarından alınmış Davetiye belgesini orijinal olarak sunmalarını talep etmektedir.

Çin Ticari Vize, Çin Aile/Akraba/Arkadaş Ziyareti Vizesi işlemleri için Çin Halk Cumhuriyeti Devleti’nden gönderilmiş Davetiye belgesinin orijinal olarak ibraz edilmesi mecburidir. Çin Aile, Akraba, Arkadaş Ziyareti Vizesi başvurusu için hazırlanan Davetiye’nin,  davet gönderen kişi tarafından Çin Belediyesi resmi makamlarına onaylatılması zorunludur. Çin Belediyesi tarafından onaylanan Davetiye Belgesi; davet gönderen kişinin Çin Halk Cumhuriyeti adres ve iletişim bilgilerini içermeli; ekte kişinin Çin Pasaport veya Çin Oturum Kartı ya da Çin Halk Cumhuriyeti Kimlik Kartı fotokopisi  birlikte sunulmalıdır.

 

NOT: 6 aylık ve 1 yıllık Çin vizelerinde Belediye onaylı Davet Mektubu talep edilmekte olup, daha önce Çin’e girişi olmayanlara ÇOK GİRİŞLİ ÇİN VİZESİ verilmemektedir.

 

Çin Vizesi için Gerekli Evraklar

Çin vize işlemleri için son 10 yıl içerisinde alınmış, en az 6 ay geçerlilik süresi ve en az 2 boş sayfası bulunan pasaportlar kullanılmalıdır. Eski lacivert pasaportlarla yapılan Çin vize başvuruları geri çevrilmektedir. 

Çin vize başvuru için kullanılacak olan fotoğraf, ‘’vesikalık’’ olması yeterlidir. Çin vizesi fotoğrafı olarak biyometrik fotoğraf ile yapılan Çin vize başvuruları kabul edilmemektedir. Bu sebeple Çin vizesi başvuruları için sunulacak fotoğrafın maksimum son 3 ay içerisinde çekilmiş olmalı, kişinin güncel halini temsil etmeli, beyaz fon üzerine çekilmesi gereken fotoğraf, 28 x 33 mm ölçülerinde olmalıdır.

Çin ticari vizesi için hazırlanacak başvuru evrakları arasında ibraz edilmesi gereken şirket evrakları son 6 aya ait olmalıdır. Çin ticari vize işlemleri için başvuru sahibinin bağlı bulunduğu kuruma ait Faaliyet Belgesi orijinal ve güncel tarihli olarak sunulmalıdır. Ayrıca yine kişinin şirketine ait sunulacak bir evrak olan Vergi Levhası ise bulunulan yıldan bir önceki yıla ait vergi beyanını içermek mecburiyetindedir.

 

Çin Halk Cumhuriyeti Konsolosluğu  2015 Resmi Tatil Günleri

Çin Büyükelçiliği Ankara ve Çin Başkonsolosluğu İstanbul 2015 yılında aşağıda belirtilen tarihlerde kapalı olacaktır. Çin seyahati gündemi bulunan kişilerin aşağıdaki tarihleri göz önünde bulundurarak seyahatlerini planlamalıdırlar:

01.01.2015    03.01.2015    Yeni Yıl Tatili

18.02.2015    24.02.2015    Çin Bahar Bayramı

04.04.2015    06.04.2015    Mezar Ziyareti Günü

01.05.2015    03.05.2015    Emek Günü

20.06.2015    22.06.2015    Ejderha Kayığı Bayramı

26.09.2015    27.09.2015    Güz Ortası Bayramı

01.10.2015    07.10.2015    ÇHC Ulusal Günü

29.10.2015    29.10.2015    Cumhuriyet Bayramı

 

 

 

 

 

 

 

Çin Konsolosluğu Resmi Web Sitesi; istanbul.china-consulate.org