Çin Konsolosluğu & Çin Vize İşlemleri

Çin vize politikası gereği umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi Türk Vatandaşları vize prosedürüne tabi tutulur. Hususi, hizmet ve diplomatik pasaport sahibi Türk Vatandaşları ise 30 güne kadar Çin’e yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır ancak uzun süreli seyahatler için vize almaları gerekmektedir. Çin’in vize politikası gereği olarak Türk Vatandaşlarına kapıda Çin vize başvurusu yoktur.

Çin vizesi alması gereken Türk vatandaşlarının uyması gereken prosedürler başvurmak istedikleri vize çeşidine göre değişmektedir. Çin’e kısa süreli seyahatler için gereken vizelere başvurular Çin Konsolosluğu'na şahsen başvuru yapılarak veya konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş turizm seyahat acenteleri yoluyla yapılmaktadır.

Yabancılar ve üçüncü ülke vatandaşlarının Çin’e yapılacak vize başvurularında belirtilen kurallar doğrultusunda hazırlanacak başvuru evraklarının temin edilerek, Çin Başkonsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş acenteler aracılığıyla yapılması gerekmektedir. Çin’e gidiş amacına istinaden uygun vize türü vize kategorilerinden seçilmelidir.

Çin Vizesi

Çin Halk Cumhuriyeti’ne yapılacak seyahat öncesinde T.C. Umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşları, ilgili Çin dış temsilciliklerinden Çin vizesi almaları gerekmektedir. Hong Kong ve Makau’ya seyahat eden T.C. vatandaşları ise Çin vizesinden muaftırlar. Resmi Pasaport hamilleri ise Çin Halk Cumhuriyeti’ne yapacakları 30 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeye tabi değildirler. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Çin vizelerini; Çin Türkiye dış temsilcilikleri olan Çin Ankara Büyükelçiliği ve Çin İstanbul Başkonsolosluğu'na ya da konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş turizm seyahat acentaları aracılığıyla alabilmektedirler. Çin vize başvurularının değerlendirilmesi ve karar aşaması Çin Halk Cumhuriyeti Konsolosluğu’nun inisiyatifindedir. Çin vize başvuru merkezi ve akredite olmuş seyahat acentalarının Çin vize başvuruları hakkında karar verme, vize süresine ve vize sonucuna müdahale etme hakkı bulunmaz. Çin Konsolosluğu başvuru dosyasının değerlendirilme sürecinde, Çin Halk Cumhuriyeti’ne seyahatin amacı net bir şekilde anlaşılamaması durumunda, konsolosluk yetkilileri tarafından ek evrak ya da görüşme talebi yapılabilmektedir.

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Turistik ve Ticari vize başvurularında birtakım değişiklikler yapıldığı belirtildi.

  • Çin Halk Cumhuriyeti’ne Ticari başvurularda bulunacak kişilerin, kendilerini davet eden Çin firmalarının davet mektupları 15.02.2016 tarihinden itibaren kabul edilmeyecektir. Başvuran kişilerden; yetkilendirilmiş Çin’in resmi devlet kuruluşlarının vereceği davet mektubu (Belediye Davetiyesi) talep edilecektir.
  • Çin Halk Cumhuriyeti’ne Turizm amaçlı seyahat edecek olan kişilerin başvuruları ise 15.02.2016 tarihinden itibaren kabul edilmeyecektir. Turistik amaçlı Çin seyahatleri için sadece grup vize başvuruları kabul edilecektir

Çin Başkonsolosluğu 24.08.2015 tarihi itibariyle yapmış olduğu açıklamada;

Çin vize başvurularında bulunacak kişilerin başvuru işlemlerinde kullanılacak olan pasaportlarında Çin Halk Cumhuriyeti devletine ait bir vize onayı bulunmaması halinde eski pasaportlarını ibraz etmelerini zorunlu hale getirmiştir. Pasaportunda Çin vizesi bulunmayan başvuru sahipleri vize başvuruları için eski pasaportlarını, pasaportlarının fotoğraflı olan kısmının fotokopilerini beyan etmek durumundadır. Eski pasaportu olmayan veya eski pasaportunu kaybetmiş kişiler ise söz konusu durumlarını bağlı bulundukları kurumun antetli kağıdına yazılı olarak anlatmak durumundadırlar. Aksi takdirde Çin vize başvuruları için yukarıda beliritilen koşuların yerine getirilmemesi halinde Çin Konsolosluğu başvuru sahibini mülakata çağırabilirken, başvuru işlemlerinin sonuçlanma süresini uzamasına veya başvuruların olumsuz sonuçlanmasına yol açabileceği ön görülmektedir. Çin Halk Cumhuriyeti seyahati gerçekleştirecek TC vatandaşları bu ülkeye olan seyahatlerinden önce Çin Halk Cumhuriyeti vizesi almaları gerekmektedir. Çin Halk Cumhuriyeti devleti ile Türkiye Cumhuriyeti devleti arasında vize muafiyeti anlaşmaları sadece TC resmi pasaport sahiplerini kapsarken Türkiye yeşil pasaport, gri pasaport ve kırmızı pasaport sahibi söz konusu kimseler yıl içerisinde 30 günü geçmeme koşuluyla Çin vize işlemlerinden muaftır.

Çin Vizesi

Çin Halk Cumhuriyeti’ne yapılacak seyahat öncesinde T.C. Umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşları, ilgili Çin dış temsilciliklerinden Çin vizesi almaları gerekmektedir. Hong Kong ve Makau’ya seyahat eden T.C. vatandaşları ise vizeden muaftırlar. Resmi Pasaport hamilleri ise Çin Halk Cumhuriyeti’ne yapacakları 30 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde Çin vizesine tabi değildirler. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Çin vizelerini; Çin Türkiye dış temsilcilikleri olan Çin Ankara Büyükelçiliği ve Çin İstanbul Başkonsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş turizm seyahat acentaları aracılığıyla alabilmektedirler. Çin vize başvurularının değerlendirilmesi ve karar aşaması Çin Halk Cumhuriyeti Konsolosluğu’nun inisiyatifindedir. Çin vize başvuru merkezi ve akredite olmuş seyahat acentalarının Çin vize başvuruları hakkında karar verme, vize süresine ve vize sonucuna müdahale etme hakkı bulunmaz. Çin Konsolosluğu başvuru dosyasının değerlendirilme sürecinde, Çin Halk Cumhuriyeti’ne seyahatin amacı net bir şekilde anlaşılamaması durumunda, konsolosluk yetkilileri tarafından ek evrak ya da görüşme talebi yapılabilmektedir.

Çin Turistik Vizesi - Çin Ticari Vizesi

Çin Ziyaret Vizesi

Çin Vizesi Nasıl Alınır?

Çin Konsolosluğu, Çin vizesi başvuru sahibinin seyahat amacı ne olursa olsun Çin’den gönderilmiş Davetiye belgesini başvuru işlemleri sırasında ibraz etmesini zorunlu tutarken, turistik amaçlı Çin Halk Cumhuriyeti seyahatinde bulunacak kişilerden de Çin’deki turizm acentalarından alınmış Davetiye belgesini orijinal olarak sunmalarını talep etmektedir.Çin Ticari Vize, Çin Aile/Akraba/Arkadaş Ziyareti Vizesi işlemleri için Çin Halk Cumhuriyeti Devleti’nden gönderilmiş Davetiye belgesinin orijinal olarak ibraz edilmesi mecburidir. Çin Aile, Akraba, Arkadaş Ziyareti Vizesi başvurusu için hazırlanan Davetiye’nin, davet gönderen kişi tarafından Çin Belediyesi resmi makamlarına onaylatılması zorunludur. Çin vize işlemlerinde başvuru dosyasında bulunması zorunlu olan Çin'de ziyaret edilecek bölgenn Belediyesi tarafından onaylanan Davetiye Belgesi; davet gönderen kişinin Çin Halk Cumhuriyeti adres ve iletişim bilgilerini içermeli; ekte kişinin Çin Pasaport veya Çin Oturum Kartı ya da Çin Halk Cumhuriyeti Kimlik Kartı fotokopisi birlikte sunulmalıdır.

NOT: 6 aylık ve 1 yıllık Çin vizelerinde Belediye onaylı Davet Mektubu talep edilmekte olup, daha önce Çin’e girişi olmayanlara ÇOK GİRİŞLİ ÇİN VİZESİ verilmemektedir.

Çin Vizesi için Gerekli Evraklar

Çin vize işlemleri için son 10 yıl içerisinde alınmış, en az 6 ay geçerlilik süresi ve en az 2 boş sayfası bulunan pasaportlar kullanılmalıdır. Eski lacivert pasaportlarla yapılan Çin vize başvuruları geri çevrilmektedir.

Çin vize başvuru için kullanılacak olan fotoğraf, ‘’vesikalık’’ olması yeterlidir. Vize fotoğrafı olarak biyometrik fotoğraf ile yapılan Çin vize başvuruları kabul edilmemektedir. Bu sebeple Çin vizesi başvuruları için sunulacak fotoğrafın maksimum son 3 ay içerisinde çekilmiş olmalı, kişinin güncel halini temsil etmeli, beyaz fon üzerine çekilmesi gereken fotoğraf, 33 x 48 mm ölçülerinde olmalıdır.

Çin ticari vizesi için hazırlanacak başvuru evrakları arasında ibraz edilmesi gereken şirket evrakları son 6 aya ait olmalıdır. Çin ticari vize işlemleri için başvuru sahibinin bağlı bulunduğu kuruma ait faaliyet Belgesi orijinal ve güncel tarihli olarak sunulmalıdır. Ayrıca yine kişinin şirketine ait sunulacak bir evrak olan Vergi Levhası ise bulunulan yıldan bir önceki yıla ait vergi beyanını içermek mecburiyetindedir.

Çin Büyükelçiliği Ankara

Çin’in Türkiye’de bulunan ve Türkiye ile kurdukları ilişkinin en resmi temsilcisidir Çin Büyükelçiliği Ankara. Çin Büyükelçiliği ülkesini Türkiye’de hükümetler düzeyinde temsil etmektedir. Ankara Çin Büyükelçiliği, Türkiye’de bulunan vatandaşlarının tüzel kişiliklerini, hak ve menfaatlerini iyileştirmekle yükümlüdür. Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti devleti ile iyi niyet, dostluk ve ticari ilişkilerin gelişmesini sağlar. Ankara Çankaya Çin Büyükelçiliği bünyesinde bulunan Çin Büyükelçiliği Konsolosluk bölümü ise vize işlemlerinin organize edilip yürütülebileceği yerlerdir. Çin Büyükelçiliği Konsolosluk bölümüne Çin vizesi için başvuru yapılabilir.

Yine Çin İstanbul Başkonsolosluğu ise Çin vize işlemleri için, Çin pasaportlarının yenilenebileceği bir temsilciliktir. Ayrıca İstanbul Çin Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği Çin direkt olarak yapılan vize başvurularını kabul etmeyecektir. Çin Başkonsolosluğu ve Çin Büyükelçiliği Konsolosluk bölümüne vize başvuruları sadece Çin vize işlemleri için yetkilendirilmiş acenteler aracılığıyla yapılabilecektir.

Çin Büyükelçiliği Ankara

Çin Başkonsolosluğu İstanbul

İstanbul Çin Başkonsolosluğu, Türkiye’de ülkesinin ticari menfaatleri koruyan ve geliştiren fakat diplomatik yetkiye sahip olmayan, çeşitli resmi vazife idame ettiren resmi bir kurumdur. Çin İstanbul Başkonsolosluğu’nun görevleri, antlaşmalar ve nizamnamelerle belirlenmiştir. ÇinBaşkonsolosluğun genel amacı ise, Türkiye’de ticari menfaatleri korumak, geliştirmek, pasaport yenileme, tıbbi, kanuni, eğitimsel yardım sağlama, ulaşım, bulunan ülkenin otoriteleri ile iletişim kurma, yurt dışında ölüm, doğum, ayrılık ve dünyevi olaylarla ilgilenmektir.

Çin Başkonsolosluğu İstanbul

Çin Vizesi Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar:

Çin Konsolosluğu vize müracaatlarını, Çin vize başvuru sahiplerinin seyahat belgelerinin türüne(pasaport), meslek gruplarına ve seyahat amaçlarına göre sınıflandırmaktadır.

Çin Konsolosluğu Kısa Süreli Çin Vizesi başlığı altında toplanan, C-G-J2-L-M-Q2-R-S2-X2 olarak adlandırılan vize kategorilerinde yapılacak başvuruları, Çin vizesi yetkili acentalar kanalıyla kabul etmektedir. Uzun süreli Çin vizesi (D-J1-Q1-S1-X1-Z) müracaatlarının ise başvuru sahibi tarafından şahsen Çin Konsolosluğu İstanbul ve Çin Büyükelçiliği Ankara yapılması gerekmektedir.

Çin Konsolosluğu’na ilk kez Çin vizesi başvurusunda bulunan kişiler, tek girişli ya da çift girişli vize talebinde bulunabilirler. Tek ve çift girişli vizelerin geçerlilik süresi davetiyenin süresine bağlı olmaktadır. Örneğin; davetiyenin süresi 15 gün ise ikamet etme süresi de 15 gündür. Başvurulan Çin vizesinin tek girişli mi yoksa çok girişli mi olacağı tamamen konsolosluğun inisiyatifindedir.

NOT: Çin’e seyahat edecek kişilerin, vizelerinin tek girişli mi çok girişli mi olduğunu Çin’e gelmeden önce kontrol etmeleri, Çin’e giriş yaptıktan sonra Çin vizesi sürelerini geçirmemeye dikkat etmeleri önemle tavsiye olunur. Çin Halk Cumhuriyeti Devleti, tarafından vize ihlalinde bulunan yabancılar para ve hapis cezasına çarptırılabilmekte ve haklarında Çin’e giriş yasağı konulabilmektedir.

Çin Konsolosluğu Resmi Web Sitesi; istanbul.china-consulate.org