Çin Aile Vizesi İşlemleri

Çin aile birleşimi vizesi uzun süreli Q1 ve kısa süreli Q2 olmak üzere 2 kategoriden oluşmaktadır. Çin Q1 vizesi ve Q2 vizesi aile birleşimi için başvurulan bir vize tipidir. Aile bütünlüğünü korumak için Çin’de ikamet etmek isteyen Çin vatandaşı aile bireylerine ve Çin’de süresiz olarak oturma hakkına sahip yabancı uyruklu şahısların aile bireylerine olduğu kadar, çocuklarının da uzun süreli ikametleri için verilen bir vizedir.

Uzun süreli Çin Q1 aile birleşimi vizesi ve kısa süreli Çin Q2 aile birleşimi vizesi için gerekli olan evraklar duruma göre değişiklik göstermektedir. Güncel olmayan evraklarla yapılan vize başvuru işlemi gerçekleştirilmemektedir. Çin uzun süreli Q1 vizesi aile birleşimi vizesi aynı zamanda Çin’de oturma amacıyla verilen bir vize türüdür. Çin’de süresiz oturma izni olan yabancı kökenlilerin aile fertleri, örneğin; eş, anne baba, çocukların eşleri, kardeşleri, anneanne babaanne, dede, torun gibi. Çin Halk Cumhuriyeti’ne girişinden ardından 30 gün içinde ikamet için başvurusu yapılması gereklidir. Evlatlık olarak alınan kişinin vize başvuru işlemi Çin’e girişin yapılmasının ardından 30 gün içerisinde yapılmalıdır.

Q1 Vizesi Nedir? Nasıl Alınır?

Çin Q1 uzun süreli aile vizesi için Çin’e seyahat etmeyi planlayan kişiler içi gereken evrak listesi şu şekildedir:

  • Pasaport. Geçerlilik süresi en az altı ay ve boş vize sayfası bulunan pasaportun aslı ve pasaportun fotoğrafının bulunduğu sayfanın fotokopisi.
  • Fotoğraf. 2 adet güncel olmak koşuluyla arka fonu beyaz biometrik fotoğraf.
  • Çin’de yaşamakta olan Çin vatandaşı veya Çin’de oturma hakkına sahip olan yabancı uyruklu vatandaşın göndermiş olduğu davetiye. Ayrıca davetiyenin üzerinde şunların belirtilmesi gereklidir.
  • Davet edilen kişinin bilgileri. Ad, soyad, cinsiyet, doğum tarihi.
  • Davet edilen kişinin seyahatine ilişkin bilgiler. Çin’e gidiş nedeni, ülkeye giriş tarihi, Çin’deki adresi, kalma süresi, davet eden kişiyle yakınlık derecesi.
  • Davet eden kişinin bilgileri: Davet eden kişinin, adı, soyadı, telefonu, adresi, imzası.
  • Davet eden kişinin Çin nüfus cüzdanının fotokopisi ya da yabancı uyruklu vatandaşın pasaport, ikamet belgesinin fotokopisi.
  • Başvuru sahibi ile davet eden kişinin akrabalık ilişkisini gösteren belgenin (evlilik cüzdanı, doğum belgesi, emniyet kurumundan alınan akrabalığı gösteren belge ya da noterden tasdikli evrak) aslı ve fotokopisi.
  • Vize başvuru sahibinin savcılıktan alacağı sabıka kaydının aslı.
  • Başvuru sahibinin en az 5.000 USD lirası olmak üzere banka hesap defteri ya da banka mevduatı.

Çocuklarının uzun süreli olmak üzere Çin’deki aile ve yakınlarına verilmesi amacıyla ikamet almak isteyen kişilerin vize başvurusunda ibraz etmeleri gereken evraklar şunlardır:

  • Çin’in diğer ülkelerdeki Büyükelçilik ya da Başkonsoloslukları tarafından verilmiş olan çocuk bakımı için tasdik belgesi ya da bulunduğu ülke veya Çin’deki noterde tasdik ettirilmiş çocuk bakımı için vekaletname.
  • Vekalet veren şahsın pasaportunun aslı, fotokopisi. Çocuğun bakımını üstlenecek kişiyle akrabalık ilişkisini gösteren belge.
  • Çocuğun bakımını üstlendiğini kabul eden kişinin gönderdiği çocuk bakımı kabul yazısı ve nüfus cüzdanının fotokopisi.
  • Çin’deki aile ve yakınlarına çocuklarının bakımını teslim etmek isteyen anne babanın veya taraflardan birinin Çin vatandaşı olması durumunda çocuğun doğumu esnasında Çin vatandaşı olan anne ve babanın Çin sınırları dışarısında sürekli olarak ikametini gösteren belgenin fotokopisi.
  • Dikkat edilmesi gereken hususlar; ilgili şahısların Çin sınırlarına giril yapmalarından 30 gün içerisinde ikamet edecekleri yerde bulunan ilçe düzeyi üstündeki Yerel Halk Hükümet Emniyet Müdürlüğü Hudut Giriş ve Çıkış İdare Şubesi’ne ikamet belgesi almak için başvuru yapmaları gerekmektedir.

Q2 Vizesi Nedir? Nasıl Alınır?

Çin Q2 vizesi, kısa süreli 180 günden az olmak koşuluyla seyahat amaçlı ziyaret için verilmekte olan bir vize tipidir. Çin’de ikameti olan Çin vatandaşlarının akrabaları ve Çin’de süresiz oturma hakkı olan yabancı uyruklu kişilerin akrabaları için verilen vizedir.

Çin’de ikameti bulunan Çin vatandaşı ya da Çin’de süresiz olarak ikameti olan yabancı uyruklu kişi tarafından gönderilen davetiye ve davetiyenin üzerinde şu bilgilerin yer alması gerekmektedir.

  • Pasaport. Geçerlilik süresi en az altı ay ve boş vize sayfası bulunan pasaportun aslı ve pasaportun fotoğrafının bulunduğu sayfanın fotokopisi.
  • Fotoğraf. 2 adet güncel olmak koşuluyla arka fonu beyaz biometrik fotoğraf.
  • Davet edilen kişinin bilgileri, adı, soyadı, cinsiyeti ve doğum tarihi.
  • Davet edilen kişinin seyahatine ilişkin bilgiler. Çin’e ziyaret nedeni, gidiş dönüş tarihi, Çin’de ziyarette bulunacağı yer ve davet eden şahısla yakınlık durumu, masrafların nasıl karşılanacağına dair belgeler.
  • Davet eden kişinin bilgileri. Davet edenin adı, soyadı, telefonu, adresi ve imzası.
  • Davet eden kişinin Çin nüfus cüzdanının fotokopisi ya da yabancı uyruklu şahsın pasaportu ve oturma izninin belgesinin fotokopisi.
  • Başvuru yapan kişiyle davet eden kişinin arasındaki akrabalık ilişkisini gösteren belge.
  • Vize başvuru sahibinin savcılıktan alacağı sabıka kaydının aslı.
  • En az 5000 Türk lirası olmak üzere banka hesabı ya da banka hesabı mevduatı.

Çin Halk Cumhuriyeti vize yönetmeliğince yapılacak tüm vize başvurularında parmak izi verilmesi zorunludur. Ancak aşağıda belirtilen kişiler parmak izinden muaftırlar.

  • 14 yaşından küçük ve 70 yaşından büyük olanlar.
  • Hizmet, hususi ve diplomatik pasaport sahipleri.
  • 5 sene içerisinde başvuru yaptığı temsilcilikte parmak izi verenler.
  • Parmak izi alınmayacak özel durumda olan bedensel engelli kişiler.

Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği/Konsolosluğu direkt olarak yapılacak Q1 ve Q2 aile birleşimi vizesi başvurularını kabul etmemektedir. Vize başvuruları için yetkili acenteler aracılığıyla vize başvuru işleminde bulunulurken eksiksiz ve doğru şekilde beyan edilen evraklarla birlikte aile birleşimi vizesi alınabilmektedir.

Başvuru evrakları mutlaka usule uygun olmalıdır. Evrakların usule uygun olmadığının veya sahte olduğunun tespit edilirse Çin’e gidiş amacı ve başvurusu birbirine uygun olmazsa vize başvuru işlemi kabul edilmez. Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği ve Çin İstanbul Başkonsolosluğu kanun ve yönetmeliklere istinaden vize türüne, giriş çıkış sayısına, geçerlilik ve kalış süresine, başvuruyu reddetme hakkına ve aynı zamanda verilen vizeyi iptal etme yetkisine sahiptir.

Çin Konsolosluğu Resmi Web Sitesi; istanbul.china-consulate.org