Çin Oturum İzni

Çin Oturum İzni

Çin Halk Cumhuriyeti’nde uzun süreli oturum izni almak isteyen kişilerin Çin’e girişinin ardından 30 gün içinde ikamet edecekleri yerde bulunan ilçe düzeyindeki Yerel Halk Hükümet Emniyet Müdürlüğü Hudut Giriş ve Çıkış İdare Şubesi’ne ikamet belgelerini almak üzere başvuruda bulunmaları gereklidir.

Çin Oturum izni Z vize kategorisindedir. İnsan kaynakları ve sosyal güvenlik kurumları tarafından verilmekte olan izin belgesi ve yetkilendirilen kurumdan davet mektubu, teyit mektubu gereklidir.

Çin’e bulunan Yabancı Uzmanlar Dairesi tarafından verilen yabancı uzmanlar için Çin’de çalışma izini belgesi ve yetkilendirilen şirketten davet mektubu veya davet teyit mektubu;

Sanayi ve ticaret idari kurumundan verilen yabancı bölge işletme temsilciliği tarafından tescil evrakı ve yetki verilen kurumdan alınan davet mektubu veya davet teyit mektubu;

Kültür İdari Kurumu’ndan verilen ticari nitelikli kültür ve sanat onay belgesi (Çin’e ticari amaçla gösteri yapmaya gidecekler için gerekmektedir) veya Dışişleri Bürosu tarafından verilen yetki verilen kurumdan davet mektubu veya davetiye teyit mektubu;

Çin Deniz Petrol Şirketi Genel Merkezi’nden alınacak yabancılar için Çin’de denizde petrol çalışması için davet mektubu,

Çin Halk Cumhuriyeti’nde çalışacak yabancı uyruklu kişilerin ülkeye giriş yapmalarına istinaden 30 gün içinde ikamette bulunacakları yerdeki ilçe düzeyindeki İdare Şube’den ikamet belgesi almak için başvuru yapmaları gereklidir.

Çin’de çalışma, oturum talep eden kişilerin alacağı davet mektubu, fotokopi veya bilgisayar çıktısı olabilir. Ancak Çin Konsolosluğu davetiyenin aslının da sunulmasını isteyebilir.

Çin İstanbul Konsolosluğu gerekli görmesi durumunda başvuru sahibinden ek evrak sağlamasını ya da yüz yüze görüşme talep edebilmektedir.

Çin Konsolosluğu, vize işlemlerinin değerlendirilmesinde ve onaylanmasında tek yetkili makamdır. Vizenin geçerliliği ve kalış süresi, kaç girişli olması gerektiğine karar verecek olan tek yetkili kurumdur.

Çin Çalışma İzni (Z) için Gerekli Evraklar

  • Çin vize başvuru formu
  • Davetiye
  • 2 adet arka fonu beyaz biyometrik fotoğraf
  • Pasaportun aslı ve kişinin fotoğrafı ve bilgilerinin yer aldığı sayfanın fotokopisi
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • İkametgah
  • Sabıka kaydı
  • Türkiye ve Çin Devlet hastanelerinden son 6 ay içinde alınmış kan testi de içeren sağlık, heyet raporunun aslı.
  • Çin’deki firmaya ait bilgi. Vergi levhasının fotokopisi.
  • Çin Çalışma Bakanlığı’ndan onaylanmış iş durumunu bildiren izin belgesi.
  • Başvuru yapan kişinin Türkiye’de çalıştığı ya da Çin’de çalışacağı işyeri kanıt belgesi.
Çin Konsolosluğu Resmi Web Sitesi; istanbul.china-consulate.org