Çin aile birleşimi vizesi,Çin Q1 vizesi ve Q2 vizesi Çin Halk Cumhuriyeti'nde ailesiyle birlikte bulunmak, Çin'deki aile fertleriyle bir araya gelmek, aile bütünlüğünü bozmadan birlikte barınmak isteyen Türk vatandaşlarının alması için gereken bir vizedir. Aile birleşimi vizesiyle, birey, eş ve çocuklarını Çin'de ikamet ettiği bölgeye aldırabilmektedir. Çin aile birleşimi vizesi, uzun süreli aile birleşimi vizesi ve kısa süreli aile birleşimi vizesi olarak 2 tiptedir. Çin uzun süreli aile birleşimi vizesi Q1, Çin kısa süreli aile birleşimi vizesi Q2 olarak adlandırılır. Q1 uzun süreli aile birleşimi vizesi, Çin'de 6 aydan uzun bir süre için bulunacak kişilere, oturma izni alabilme imkanı tanımak adına verilir. Çin Q2 kısa süreli aile birleşimi vizesiyse Çin'de 180 günden az kalacak kişilerin başvurması gereken bir Çin vizesi türüdür.
Çin Aile Birleşimi Vizesi Q1 Nasıl Alınır?
Çin aile birleşimi vizesi Q1, Çin'e aile ferdinin yanına aile birleşimi sebebiyle gidecek ve Çin'de 180 günden fazla süreyle ikamet edecek bireylerin başvurması gereken bir vize türüdür. Çin Q1 aile birleşimi vizesi, başvuru sahibi Çin'e vardıktan sonra şayet 30 gün içinde yetkili makamlara başvurarak ikamet bildirisi yaparsa, oturma izni hakkı tanır. Uzun süreli bir vize kategorisi olduğundan Çin Q1 aile birleşimi vizelerinde, Çin Konsolosluğu, başvuru sahipleriyle mülakat yapar ve bu mülakat vizenin verilip verilmeyeceği konusunda Çin Konsolosluğu yetkililerine bir fikir verir.
Çin uzun süreli aile birleşimi vizesi için istenen evraklar, Çin kısa süreli aile birleşimi vizesi evraklarından farklılık göstermektedir. Çin Q1 aile birleşimi vizesi, şahsen başvurarak ya da bir aracı kuruluş yardımıyla başvuru yapılarak alınabilmektedir. Çin vizesi başvurularında çin vizesi online randevu mümkündür.
Çin Aile Birleşimi Vizesi Q1 Başvuru Evrakları
Çin aile birleşimi vizesi Q1 başvuru evrakları, konsolosluğa iletildiğinde detaylı bir incelemeden geçer. Bu sebeple hazırlanacak başvuru evraklarında olası bir hata, eksiklik ya da geçersizlik durumu, başvuru sonucunu olumsuz yönde etkileyecektir. Çin Q1 aile birleşimi için hazırlanması istenen başvuru evrakları, 2023 yılı için aşağıdaki şekildedir.
- Pasaport: Pasaport, vize basılabilmesi için 2 boş sayfa içermelidir. Pasaportun geçerlilik süresi, seyahatten dönüş sonrasında 6 ay daha korunuyor olmalıdır.
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi: Başvuru sahibi kişi ve onu Çin'e davet eden kişinin kimlik ön ve arka yüzü fotokopileri sunulmalıdır.
- Fotoğraf: Başvuru için güncel tarihli 2 adet fotoğraf gereklidir. Fotoğraf, biyometrik kriterle uygun olmadığı takdirde, kabul edilmeyecektir.
- Çin'deki aile bireyinden alınmış davetiye: Davetiye, davet edilen ve davet eden kişinin adı, soyadı, seyahat amacı, doğum tarihi gibi bilgileri içermelidir.
- Davet eden kişinin kimlik fotokopisi: Kişi Çin vatandaşı değilse ikamet izni de geçerli sayılır.
- Akrabalık derecesini gösteren belge: Başvuru sahibi, davet eden kişiyle arasında kan bağı olduğunu kanıtlamakla yükümlüdür.
- Adli Sicil Kaydı: Başvuru sahibi, Çin'e seyahat edebilmek için herhangi bir sabıka kaydı olup olmadığını göstermelidir.
- Banka Hesap Dökümü: Başvuru yapacak kişi, banka hesabında 5000 USD ya da dengi bir bakiye olduğunu gösteren ıslak imzalı ve kaşeli bir banka hesap dökümü ibraz etmelidir.
Çin uzun süreli aile birleşimi vizesi, çocuğun Çin'de yaşayan bir akrabasının yanında yaşayabilmesi adına da alabilir. Bu durumda talep edilen ek belgeler şunlardır:
- Çin'de bulunan noterde onaylatılmış bir vekaletname belgesi
- Vekaleti veren kişinin pasaportunun orijinali ve fotokopisi
- Çocuğun vekaletini alan kimseyle kan bağını gösteren belge
- Çocuğun vekaletini alan kişinin gönderdiği bakım kabul dilekçesi ve kimlik fotokopisi (oturum izni fotokopisi)
- Ebeveynlerden (vekaleti verenlerden) biri Çin vatandaşıysa; kişinin devamlı olarak ülke sınırları dışında ikamet ettiğini gösteren belge)
Çin Aile Birleşimi Vizesi Q2 Kısa Süreli Nasıl Alınır?
Çin aile birleşimi vizesi Q2 kısa süreli, Çin'e aile birleşimi amacıyla gidecek fakat 180 günden az bir süre Çin'de bulunacak kişilerin başvuru yapması gereken bir vize kategorisidir. Çin'de oturum izni olan bir kişinin akrabaları, Çin vatandaşı olan bireylerin kan bağı olan kişiler, bu vize kategorisine başvuru yapabilmektedir.
Çin aile birleşimi vizesi Q2 kısa süreli başvurusunda, Çin Konsolosluğu mülakat talep etmez. Bu sebeple, başvuru sahibi daha önce Çin için bir parmak izi beyanı yapmışsa, konsolosluğa gitmeye gerek duymadan, aracı firmalar desteğiyle vize alabilir. Şayet 2021 yılı sonrası sisteme tanıtılmış parmak izi bulunmuyorsa, konsolosluk randevusunda başvuru sahibi de bulunmalı ve bu prosedürü tamamlamalıdır. Çin Q2 aile birleşimi vizesi başvurusu yapmak için hazırlanması gereken belgeler sayfanın devamında listelenmiştir.
- Pasaport: Pasaport, vize süresi dolduktan sonra 6 ay daha devam edecek bir geçerliliğe ve 2 boş vize sayfasına sahip olmalıdır.
- Kimlik Fotokopisi: Başvuru sahibinin kendisinin ve onu Çin'e davet eden kişinin kimlik fotokopileri.
- Davetiye: Kişinin bu vize kategorisine başvurabilmesi için en önemli şart olan davetiye, davet eden ve edilen kişinin bilgilerini içeriyor olmalı, Çince ya da İngilizce yazılmış olmalıdır.
- Fotoğraf: Çin vize başvurularında kullanılan her fotoğraf gibi, aile birleşimi vizesi başvurularında kullanılacak fotoğraf da 2 adet ve arka planı beyaz olarak çekilmelidir.
- Davet eden kişinin oturum izni belgesi: Eğer davet eden birey Çin vatandaşı değilse, kimlik fotokopisi yerine oturum hakkı belgesini sunmalıdır.
- Akrabalık derecesi: Çin'de bulunan ve Çin'e gidecek kişilerin akrabalık ve yakınlık derecesini gösteren bu belgenin sunulması zorunludur.
- Sabıka Kaydı: Kişinin e-devletten ya da yetkili makamdan aldığı sabıka kaydı sunulmalıdır.
- Banka Hesap Dökümü: Çin'e seyahat edebilmek için, aile birleşimi vizesi başvurusu yapan kişinin, banka hesabında 5000 USD (minimum) ya da karşılığı kadar TL bulunması gerekir. Hesap dökümü, banka yetkilisi tarafından imzalı ve kaşeli olarak ibraz edilmelidir.
Çin Aile Birleşimi Vizesi Başvuru Ücretleri
Çin aile birleşimi vizesi için başvuru ücretleri, çin vizesi fiyatı, Çin Ankara Büyükelçiliği ve Çin İstanbul Başkonsolosluğu tarafından belirlenmiştir. Yetkili konsolosluklar tarafından belirlenmiş bu Çin vizesi ücreti, dönemlere göre artmakta ve azalmaktadır. Başvuru ücretindeki bu artış ve azalışın temel sebebi olarak Çin-Türkiye arası ilişkiler söylenebilir.
Ayrıca konsolosluk vize başvuru harcı, vizelerde talep edilen giriş çıkış sayısı, vize geçerlilik süresi, başvuru yapılan vize kategorisi gibi değişkenlere bağlı olarak farklılık göstermektedir. Çin Konsolosluğu, güncel ve doğru fiyat bilgisi alınabilmesi adına bazı vize danışmanlık şirketlerini yetkilendirmiştir. Çin aile ziyareti başvurusu yapacak kişiler, konsolosluk harç ücretini, yetkili ofisler aracılığıyla öğrenebilirler.
Çin Aile Birleşimi Vizesi Başvuruları Ne Zaman Sonuçlanır?
Çin aile birleşimi vize başvurularının alınan çin vize randevu ardından sonuçlanma süresi, Q1 ve Q2 kategorileri için farklıdır. Ayrıca öngörülen süreler, konsolosluklardaki başvuru yoğunluğu, başvuru sahipleri tarafından beyan edilen belgelerde hata, eksik ve yanlış bilgilerin olması, resmi tatil günlerine denk gelen başvurular ve başvuru yapıldıktan sonra araya hafta sonunun girmesi sebebiyle uzayabilir. Uzun süreli aile birleşimi vizesi olan Q1 vizesi için öngörülen süre 10 iş günü, kısa süreli aile birleşimi vizesi (Q2) için öngörülen süreyse 7 iş günüdür.
Aile birleşimi vizesi başvurusu yapacak kişiler, planladıkları seyahat günü tarihini ertelemek zorunda kalmamak maksadıyla, başvurularını 1 ay önceden (maksimum) yapabilir.