Çin Grup Vizesi, en az 5 kişi olacak şekilde turistik amaçlarla Çin Halk Cumhuriyeti'ne seyahat etmek isteyen T.C. vatandaşlarının alması gereken bir vize türüdür. 15 Şubat 2021 tarihiyle Çin turistik vize kategorisine bireysel başvuru yapma imkanı kaldırıldığından, Çin'e turistik gezi amaçla gidecek bireyler, Grup vizesi başvurusu yapma mecburiyetinde bırakılmıştır. Başvuru yapabilmek için, en az 5 kişi bulunması gereklidir. Ayrıca Grup vizesi, giriş ve çıkış kartı olarak 2 kart üzerine işlenir. Bu vize görevi gören kartlar, pasaportun arasına yerleştirilebilir. Bu giriş ve çıkış kartları, ülkeye giriş ve ülkeden çıkış işlemleri sırasında sınır görevlilerine gösterilir. Çin vizesi başvuruları şahsen ve aracı kuruluşlarla yapılır, Çin vizesi online randevu seçeneği mevcuttur.
Çin Grup Vizesi Nasıl Alınır?
Çin grup vizesi, bordo (umuma mahsus) pasaport sahiplerinin Çin'e turistik seyahat edebilmesi için zorunludur. Yeşil pasaporta Çin vize istiyor mu? sorusunun cevabı ise şu şekildedir. Kısa süreli bir vize türü olan bu vize için Hizmet (gri), Diplomatik (siyah) ve Hususi (yeşil) pasaport sahibi Türk vatandaşları için mecburi değildir. Belirtilen bu pasaport sahipleri, Çin'e 1 yıl içinde maksimum 30 gün olacak şekilde yaptıkları turistik seyahatlerde grup vizesi almaktan muaf sayılırlar. Grup vizesi başvuruları, Çin Konsolosluğu tarafından belirlenerek yetkilendirilmiş vize danışmanlık kuruluşları aracılığıyla yapılır. Gerekli başvuru belgeleri belirlendikten sonra başvuru sahibi tarafından hazırlanarak seçilecek vize danışmanlık ofisine iletilir ve başvuru değerlendirme süreci için bu belgeler konsolosluğa yönlendirilir. Yapılan başvuruları değerlendirme ve karara bağlamak yalnızca Çin Konsolosluğu'nun görevidir.
Çin Grup Vizesi Başvurusu İçin Gerekli Evraklar
Çin grup vizesine başvuru yapabilmek için her başvuru sahibinin hazırlaması gereken çin vizesi gerekli evraklar vardır. Bu belgelerin eksiksiz ve doğru şekilde hazırlanması, başvurunun olumlu değerlendirilebilmesi adına önemlidir. Başvuru belgeleri aşağıda listelenmiştir;
- Pasaport: Vize başvurusu yapabilmek için sunulması gereken pasaportun, planlanan seyahatin bitiş tarihi sonrasında 6 ay geçerliliğini koruyor olması gereklidir.
- Kimlik fotokopisi: Başvuru sahibine ait kimliğin ön ve arka sayfasına ait fotokopi, başvuru belgeleri arasına eklenmelidir.
- Davetiye: Başvuru için gerekli bir belge de Çin belediye onaylı davetiyedir. Davetiye, ıslak imzalı ve kaşeli olarak beyan edilmelidir.
- Başvuru Formu: Başvuru formu, İngilizce ya da Çince olarak başvuru sahibi tarafından doldurulduktan sonra imzalanmalıdır.
- Eski Pasaport: Başvuru sahibinin şayet önceden bir pasaportu bulunuyorsa, bu pasaport başvuru evrakı olarak sunulmalıdır. Eski pasaport mevcut değilse bu durumu açıklayan bir dilekçe, İngilizce olarak yazılmalı ve konsolosluğa sunulmalıdır.
- Adli Sicil Kaydı: Başvuru sahibinin sabıka kaydı olup olmadığını göstermek amacıyla e-devletten bir adli sicil kaydı temin edilmelidir.
- Fotoğraf: Başvuru için gerekli fotoğrafın arka planının beyaz olması, yüz hatlarını açıkça göstermesi ve biyometrik ölçülere uygun olması gereklidir. Bu fotoğraf 2 nüsha olarak sunulmalıdır.
- İkametgah Belgesi: Başvuru sahibinin ikamet ettiği adresi göstermek amacıyla başvurularda ikametgah belgesi talep edilmektedir.
- Banka Hesap Özeti: Her başvuru sahibinden ayrı olarak talep edilen banka hesap özeti, başvuru sahibinin banka hesabında 5000 USD (en az) olduğunu kanıtlar nitelikte ve ıslak imzalı olmalıdır.
- Mesleki evraklar: Şirketin faaliyet belgesi, vergi levhası fotokopisi, imza sirküleri, ticari sicil gazetesinin fotokopisi, SGK 4A hizmet dökümü (işveren için), SGK 4B hizmet dökümü (çalışan için), kişi Bağ Kur çalışanıysa Bağ Kur hizmet dökümü, son 3 ay için alınmış maaş bordrosu, kişinin mesleki statüsünü göstermek amacıyla hazırlanmalı ve başvuru belgesi olarak ibraz edilmelidir.
Ayrıca belirtmek gerekir ki, Çin Halk Cumhuriyeti'nin vize işlemlerinde dikkat ettiği bazı hususlar vardır. Çin Halk Cumhuriyeti, başvuru sahiplerinin pasaportuna bazı ülkelere ait vizelere uygun bakmamaktadır. Şayet başvuru sahibinin bu ülkelere ait bir vizesi bulunuyorsa, o ülkeye gitme sebebini açıklayan bir dilekçeyi konsolosluğa sunması gerekmektedir.
Çin Grup Vizesi Konsolosluk Randevusu
Çin grup vizesi başvurusu için alınacak konsolosluk Çin vize randevu günü ve saati, başvurular aracı kuruluşlar üzerinden yapıldığından ötürü, başvuru sahibin seçtiği Çin başvuru merkezi vize acentesi tarafından düzenlenir. Başvuru sahibi, eğer daha önce Çin Konsolosluğu parmak izi prosedüründen geçmişse, randevu gününde konsolosluğa gitme mecburiyetinde değildir. Parmak izi beyan etme prosedürü, 2021 senesi itibarıyla yürürlüğe girmiştir. Başvuru yapmayı planlayan kişi şayet daha önce parmak izi uygulamasından geçmemişse, randevu günü ve saatinde konsoloslukta bulunarak parmak izi vermek zorundadır.
Çin Grup Vizesi Başvuru Formu
Çin grup vizesi başvuru formu, başvuru sahibinin vize başvurusu sürecini yürüttüğü firma tarafından boş şekilde başvuru sahibine iletilir. Vize başvurusu planlayan kişi, bu başvuru formunu Çince veya İngilizce olarak, şahsen doldurmalıdır. Başvuru formu üzerine yazılacak her bilgi, sunulacak diğer başvuru evraklarıyla paralel olmalı ve tutarsız bilgi içermemelidir. Tutarsız bilgi başvuru sonucu üzerinde negatif etkiye sebep olmaktadır. Başvuru formu doldurulduktan sonra güncel olarak çekilmiş biyometrik fotoğraf, form üzerine işlenir ve daha sonra başvuru sahibi tarafından imzalanır.
Çin Grup Vizesi Başvurusu Kaç Gün İçinde Sonuçlanır?
Çin grup vizesi başvuruları için değerlendirme süreci, başvuru belgelerinin Çin İstanbul Başkonsolosluğu ya da Çin Ankara Büyükelçiliği'ne iletilmesi ve vize için gerekli harç bedelinin yatırılmasıyla başlar. Başvuru genel olarak 7 iş gününde sonuçlanır. Başvuru değerlendirilmesi, bazı etmenler sebebiyle sekteye uğrayabilir. Resmi tatiller veya hafta sonlarının hemen öncesinde yapılan başvuruların sonuçlanması, normale göre biraz daha uzun sürebilmektedir. Ayrıca başvuru belgelerinde düzeltmeler yapılması gerekli görülürse, başvuru için yeni belgeler talep edilirse ya da konsolosluk mülakat yapılmasını gerekli görülürse bu süre uzayabilir. Ayrıca Çin Konsolosluğu'nun yoğun olduğu zamanlarda yapılan başvuruların sonuçlanması da uzun sürebilmektedir. Herhangi bir aksaklık yaşanmaması durumunda başvuru sahibinin pasaportu 7 iş günü içerisinde kendisine teslim edilir.
Çin Grup Vizesi Ücreti Ne Kadar?
Çin İstanbul Başkonsolosluğu ve Çin Ankara Büyükelçiliği tarafından vize başvuruları için belirlenmiş Çin vize ücreti bulunur. Bu Çin vize ücreti ödenmeden, başvurular işleme alınmamaktadır. Çin vize ücreti, Çin Halk Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ilişkilere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ayrıca başvuru ücretleri, vize geçerliliğine ve giriş çıkış sayısına bağlı olarak değişebildiği gibi, başvuru yapacak kişinin kişisel ve mesleki bilgileri ışığında da farklılık gösterebilmektedir. En güncel ve doğru Çin Grup vizesi başvuru ücreti için, konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş ofislerden birinden bilgi alınabilir.