Çin turistik vizesi, Çin Halk Cumhuriyeti'ne turistik amaçlarla seyahat edecek bireylerin alması gereken bir vizedir. Turistik vize, L kategorisinde bir vize olduğundan bu şekilde de adlandırılmakta ve turistik vize almak isteyen vatandaşlar başvurularını bu kategoriden gerçekleştirmelidir. Turistik vize, Umuma Mahsus (bordo) pasaport hamili tüm Türk vatandaşları için zorunlu kılınmış, Diplomatik pasaport, Hususi pasaport ve Gri pasaport sahipleri içinse bazı durumlarda muafiyet hakkı gereği zorunlu tutulmamıştır. Diplomatik siyah pasaport, gri hizmet pasaportu ve hususi pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, bir yıllık periyod içerisinde 30 günü aşmamak kaydıyla turistik Çin vizesi almadan Çin'e seyahat edebilirler. Uzun süreli vize kategorilerinde böyle bir Çin vizesi yeşil pasaport muafiyet durumu söz konusu değildir.
Çin Turistik Vizesi Nasıl Alınır?
15 Şubat 2017 tarihinde yapılan bir duyuruyla Çin Halk Cumhuriyeti, bireysel olarak yapılan turistik vize başvurularını kabul etmeyeceğini belirtmiştir. Çin turistik vizesi, Çin grup vizesi adı altında, en az 5 kişilik gruplar halinde verilebilmektedir. Ayrıca turistik amaçlarla vize başvurusu yapan vatandaşların konsolosluğa yapacakları şahsi başvurularda kabul edilmemekte olup, Çin Konsolosluğu tarafından belirlenmiş aracı vize danışmanlık ofisleri yardımıyla vize verilmektedir.
Çin turistik vize için başvuru süreci, gerekli başvuru belgelerinin hazırlanması ve ilgili aracı kuruma iletilmesiyle başlar. Burada önemli olan, istenen evrakların eksiksiz bir şekilde doğru bilgiler ışığında hazırlanmasıdır. Konsolosluğun evrakları incelemeye almasının ardından, şayet gerekli görülürse bazı ek belgeler ya da başvuru sahibiyle mülakat talep edilebilir. Ayrıca belirtmek gerekir ki, Türkiye Cumhuriyeti ikamet izniyle ülkemizde bulanan vatandaşların turistik Çin vizesi başvuruları, konsolosluğa şahsen yapılmalıdır.
Çin Turistik Vizesi İçin Gerekli Belgeler
Çin turistik vizesi için başvuru sahibinden talep edilen bazı evraklar bulunmaktadır. Her başvuru sahibinden istenen bu evraklar, şayet konsolosluk tarafından yetersiz görülürse, konsolosluk ek evrak talebinde bulunabilir. Turistik Çin vizesi için gerekli belgeler aşağıda sıralanmış olup, başvuru sahibinin mesleki durumuna göre değişiklik gösterebilir.
Davetiye
Çin Konsolosluğunun vize başvuru evrakı olarak talep ettiği Çin belediye onaylı davetiye, ıslak imzalı ve kaşeli olmalıdır. Başvuru belgeleri arasına eklenmesi gerekli olan bu davetiyenin orijinali Çin Konsolosluğuna sunulmalıdır.
Çin Turistik Vize Başvuru Formu
Çin grup (turistik) vize başvuru formunun eksiksiz olarak başvuru sahibi tarafından şahsen doldurulması ve imzalanması önemlidir. Çin vize başvuru formu içeriğindeki tüm bilgilerin seyahat amacı ve sunulacak diğer belgelerle çelişecek bilgi içermemesine dikkat edilmelidir.
Pasaport
Seyahat bitiş tarihi itibariyle geçerliliği 6 ay daha devam edecek pasaportun aslı, konsolosluğa ibraz edilmelidir. Pasaportun, vizenin işlenebilmesi adına 2 boş sayfa içermesi son derece önemlidir.
Kimlik Fotokopisi
Çin grup vizesi başvurusu için her başvuru sahibinden kimlik fotokopisi talep edilir.
Fotoğraf
Fonu beyaz, biyometrik kriterlere uygun şekilde çekilmiş 2 adet fotoğraf, turistik vize başvuru belgelerine eklenmelidir.
İkametgah Belgesi
İkamet ettiğiniz adresi kanıtlayan bu belge, yetkili kurumdan ıslak imzalı olarak alınmalıdır.
Sabıka Kaydı
Başvuru sahibinin sabıka sicil kaydının olmadığını gösteren sabıka kaydı, Çin turistik (grup) vizesi için gereklidir.
Eski Pasaport
Çin Konsolosluğu, turistik vize başvuru belgesi olarak eski pasaportları talep edebilmektedir. Şayet eski pasaport yoksa veyahut çalınmışsa, kişinin bu durumu izah eden ıslak imzalı bir dilekçe hazırlaması gerekmektedir. Dilekçe, yalnızca İngilizce olarak kabul edilmektedir.
Banka Hesap Dökümü
Başvuru sahibinin şahsi banka hesabında en az 5000 USD bakiye olduğunu gösteren bir banka hesap dökümü sunması talep edilir. Banka hesap dökümü, hesabın ait olduğu banka tarafından ıslak imzalı ve kaşeli olarak sunulmalıdır. ATM çıktıları kabul edilmemektedir.
Mesleki Durumu Gösteren Belgeler
Ticaret sicil gazetesi, imza sirküleri, şirket faaliyet belgesi, vergi levhası fotokopisi, şirketin antetli kağıdına dilekçe, işveren ise 4B, çalışan ise 4A hizmet dökümü
Çin Turistik Vizesi İçin Randevu
Çin turistik (grup) için başvurular akredite vize danışmanlık ofisleri aracılığıyla yapıldığından, başvuru için konsolosluk randevusu, bu aracı kurumlar tarafından alınır. Başvuru sahibi şayet daha önce parmak izi uygulamasından geçmişse, randevu gününde konsoloslukta şahsi olarak bulunması gerekmez. 2021 senesinde yapılan bir duyuru itibariyle, Çin Konsolosluğu vize başvurularında parmak izi prosedüründen geçilmesini zorunlu kılmıştır. 2021 yılı öncesinde parmak izi beyan etmemiş başvuru sahipleri, şayet yeni bir Çin vizesi için başvuru yapacaksa, randevu gününde konsolosluğa gitmeli ve parmak izi beyanında bulunmalıdır.
Çin Turistik Vizesi İçin Başvuru Formu Nasıl Hazırlanmalı?
Çin Turistik (grup) vize başvuru dilekçesi, başvuru sahibinin seçtiği aracı vize danışmanlık ofisinden boş şekilde temin edilebilir. Çin turistik vize başvuru formunun alınmasının ardından başvuru sahibi, bilgileri şahsen ve diğer başvuru belgelerini destekler nitelikte doldurmalı ve imzalamalıdır. Çin turistik vize başvuru formundaki bilgilerin Çin turistik vize başvuru evraklarıyla çelişen ifadeler içermemesi son derece önemlidir. Çin turistik vize başvuru formu, Çince ya da İngilizce olarak doldurulabilir. Başvuru formuna atılacak olan imzanın pasaporttaki imzayla eşleşmesi mühimdir. Form doldurulduktan sonra imzalanır ve ardından formun fotoğraf için ayrılmış kısmına fotoğraf eklenir. Tüm bu işlemlerin ardından başvuru formu, Çin turistik vize başvuru belgeleri arasında yerini alır.
Çin Turistik Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Çin vize randevu alınması ve Çin turistik vize başvuru belgelerinin konsolosluk tarafından işleme alınması itibariyle 7-10 iş günü arasında karara bağlanan Çin turistik (grup) vizesi, bazı faktörlere bağlı olarak daha uzun sürede sonuçlanabilir. Eğer başvuru belgeleri arasında eksik bir evrak varsa, başvuru belgeleri yanlış bilgi barındırıyorsa, konsolosluk başvuru sahibinden ek olarak bazı belgeler istemişse, konsolosluğun iş yükü fazlaysa veyahut vize başvuru tarihi resmi tatil günlerine denk gelmişse, bu süreç uzayabilir. Bazı durumlarda Çin Konsolosluğu, kişiyi mülakata çağırır ve daha sonra mülakatı değerlendirir. Bu durum da başvuru karara bağlanma süresini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.